Redenen om niet te masseren (contra-indicaties)

Een goede massage krijgen is heerlijk en heeft veel positieve uitwerkingen op het menselijk lichaam. Zie bijvoorbeeld dit (Engelstalige) artikel. Er zijn echter situaties waarbij je beter niet gemasseerd kan worden of dat dit zelfs niet goed voor je lijf is. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Als jij je laat masseren wees dan altijd open en volledig over je medische situatie en medicijngebruik. Als jij degene bent die de massage geeft, vraag er dan vooraf naar. Het spreekt voor zich dat je altijd je gezonde verstand moet gebruiken en als je twijfelt, begin er dan niet aan. Laat jezelf dan eerst informeren door je huisarts of je behandelend arts. Een aantal belangrijke contra indicaties massage:

 • Koorts en griep
  Koorts is een natuurlijk reactie van het afweersysteem van het lichaam en treed op bij bijvoorbeeld bacteriële infecties en ontstekingen. Door de koorts kunnen virussen of bacteriën beter worden bestreden en het versnelt de lichaams-
  functies, waardoor cellen sneller kunnen herstellen. Omdat de stofwisseling al verhoogd is, maak je door massage de koortsreactie alleen maar erger.
 • Ontstekingen
  Dit gaat eigenlijk over hetzelfde principe als bij koorts. Er is sprake van een ontsteking als de huid rood, warm en gezwollen is. Bij locale ontstekingen kun je het ontstoken gebied niet masseren, maar andere delen van het lichaam wel. Als iemand een aandoening aangeeft die eindigt op -itis, weet dan dat het om een ontsteking gaat. Een steenpuist is ook een ontsteking, dus masseer daar ruim omheen.
 • Kapotte huid
  Bij een huid die open is, bijvoorbeeld een (schaaf)wond is het zeer onverstandig om daar massageolie in te smeren. Het lichaam bezig om op celniveau te herstellen. Verstoor dit proces niet en laat de aangedane huid met rust.
  Bij besmettelijke huidaandoeningen, denk bijvoorbeeld aan een koortslip / herpes, niet masseren. Littekenweefsel wat niet gevoelig is kan wel gemasseerd worden.
 • Spataderen
  Als iemand ergens één kleine spatader heeft, kun je best een ontspanningsmassage geven, maar pas daarbij geen stevige technieken toe op de plaats van de spatader. Het andere uiterste waarbij iemand veel spataderen heeft, kun je je beperken tot zachte strijkbewegingen. Stem dit altijd af.
 • Kneuzingen, blessures, blauwe plekken
  Deze contra-indicatie lijkt een beetje op die over de kapotte huid: het lichaam is aan het herstellen en laat het met rust. Als niet medisch onderlegde masseur kun je niet precies weten wat er aan de hand is en wat wel en niet mogelijk is. Bij een verse blauwe plek of bloeduitstorting zeker niet masseren op de aangedane plek. Bij oudere blauwe plekken kun je wel masseren, maar doe dit dan niet te stevig.
 • Trombose
  Deze is wat lastiger te duiden, omdat hierbij meerdere aspecten een rol spelen. De kortste stelregel is: niet masseren. Aan de andere kant kun bij iemand met bijvoorbeeld trombose in het been, heus wel een zachte rugmassage geven. Doe dit altijd in overleg met en na goedkeuring van de trombosedienst.
 • Extreme vermoeidheid en slechte algemene gezondheid
  Hoewel een massage een positieve bijdrage kan geven aan de ontspanning van het lijf, kan het bij extreme vermoeidheid en uitputting juist te veel prikkels aan het lichaam geven. Hetzelfde geldt voor een slechte algemene gezondheid, maar wellicht kun je dan wel een zachte massage geven van bijvoorbeeld de voeten.
 • Zwangerschap
  De algemene stelregel hierbij is: niet masseren in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Daarna is massage wel mogelijk, maar wees ook dan zorgvuldig. Twijfel je of het kan? Er zijn veel masseurs gespecialiseerd in zwangerschapsmassage, dus breng daar een bezoek aan als je tijdens je zwangerschap gemasseerd wilt worden. Het kan je een prettige verlichting geven van zwangerschapsklachten.
 • Ernstige aandoeningen zoals: kanker, hartaandoeningen, aderaandoeningen, enz.
  Een masseur is geen medicus, dus hierbij geldt opnieuw: niet doen, tenzij je behandelend arts of huisarts toestemming heeft gegeven. En bij twijfel of als je er geen goed gevoel bij hebt, niet gaan masseren.
 • Als iemand niet gemasseerd wilt worden. Dat hoort ook bij contra indicaties massage!
  Dit klinkt misschien vanzelfsprekend of misschien zelfs lachwekkend. En toch gebeurt het wel dat iemand zo enthousiast is over massage, dat het min of meer opgelegd wordt aan een ander. “Ja, maar ik geef je dan toch iets fijns?!” Ga er maar van uit dat als iemand niet aangeraakt wilt worden, dan daar dan een reden voor is. Respecteer altijd iemands lichamelijke integriteit, zeker als het om zoiets fysieks gaat als massage. Het kan ook zijn dat iemand zich niet lekker voelt en daarom niet gemasseerd wilt worden.

Andere contra indicaties massage

Tot slot: Er zijn nog meer contra indicaties massage, maar ik heb me beperkt tot deze. Laat je altijd voldoende informeren en kijk vooral steeds naar wat er wél mogelijk is.

Geschreven door Robin van Wees ©, mei 2014. Delen met bronvermelding en vraag even om toestemming.

Wil jij vaker tips of andere informatie over massage ontvangen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!