Intuïtieve massage

The Massage Book, George Downing, Random House Inc. New York 1972 over intuitieve massage
Boek over intuitieve massage

In deze massagevorm worden klassieke massagetechnieken toegepast op holistische wijze. Holistisch houdt in dat er aandacht is voor de mens als geheel: het lichaam, het denken en de geest, maar ook de gevoelens en emoties.

Intuitieve massage heeft veel overeenkomsten met Zweedse en klassieke massage en het lijkt op sportmassage, hoewel het bij de Integratieve massage beduidend zachter is. De basis hiervan is gelegd door George Downing in het Esalen instituut te Californië, Amerika . Met de ontwikkeling van Integratieve massage door Geert van Coillie zijn hier soortgelijke massagetechnieken aan toegevoegd.

Bij intuitieve massage wordt gebruik gemaakt van (verwarmde) massageolie om soepel over de huid te kunnen glijden.

De voornaamste massagetechnieken in de intuïtieve massage zijn:

Strijkingen (effleurage) Worden dwars op en met de spieren mee gegeven in grote verbindende bewegingen. De druk varieert van heel licht tot stevig en ook korte strijkingen worden toegepast.

Fricties Met de duimen of vingertoppen worden kleine cirkelvormige bewegingen gemaakt. Worden lokaal toegepast en zijn uitermate geschikt bij gebieden met hoge spierspanning en spierknopen.

Knedingen (petrissage) Het ritmisch optrekken, knijpen en wringen van een spier met de handen. Vooral geschikt bij grote spieren en spiergroepen zoals de schouders, de billen, de bovenbenen, de kuiten en de bovenarmen.

Persen Hierbij wordt met stevige druk gestreken en omdat er dan ook bloed opgestuwd wordt gaat dit altijd in de richting van het hart. Dit kan bij de armen en de benen toegepast worden.

Kloppen (tapotement, tapotage) Is het ritmisch en beurtelings slaan met beide handen en is vooral geschikt bij dikkere spieren. Dit kan met de zijkanten van de handen worden gedaan, maar bijvoorbeeld ook met de handen als kommetjes.

Rollen Kan toegepast worden bij spieren, waarbij deze tussen vlakke handen wordt gerold. Een andere mogelijkheid is het rollen van de huid tussen de duim en vingers.

Harken en wringen Dit zijn variaties van strijkingen. Het harken wordt met gespreide vingertoppen en om-en-om gedaan. Het wringen zijn snellere strijkingen met de handen in tegengestelde richting.

In de massage workshop en de cursussen leer je de meeste van deze massagetechnieken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *